adventni vencek 2 1

Adventni venček s štirimi svečami

Adventni venčki so simbol adventnega časa, oziroma pričakovanja božiča. To je aranžma, ki daje neko aktivno dekoracijo. Pričakujemo prižig prve sveče in potem spet teden dni ga samo občudujemo, oziroma krasi mizo in tako vse štiri tedne do božiča.

Adventnemu venčku lahko dodate tudi novoletne okraske ali novoletne lučke.

Vernim daje čas in priložnost, da poglabljajo in širijo vero, nevernem pa je lep okras v temnih dolgih večerih, ko pridemo iz službe nas tam na mizi nekaj pričaka. Adventni venčki imajo vedno štiri sveče, ker to ponazarja štiri tedne hoda svetih treh kraljev, da bi videli novo rojenje Jezusa.

Obiščite nas in si oglejte največjo izbiro ADVENTNIH VENČKOV in IDEJ ZA ADVENTNE VENČKE. V ponudbi imamo osnove tudi za sveže adventne venčke.

galerija slik spletna trgovina kontakt
adventni aranzma 15

Tudi letos vas PRO-MAK razvaja z bogato božično in novoletno ponudbo.

Obiščite nas na Hladilniški poti 42 v Ljubljani.

Kako do nas pokličite nas

Adventni venčki 2022

Danes so adventni venčki predvsem dekoracija. Spletemo ga lahko iz svežih smrekovih vejic in sicer tako, da uporabimo slamnat obroč, ki je trdno povezan, nanj pa potem lepo urejeno vežemo smrekove vejice. Za vezanje uporabljamo temno žico, ki je skoraj ni videti. Pazimo, da vejice polagamo tako, da se konci in žica pokrivajo. Tako dobimo lepo osnovo za nadaljnje krašenje.

Adventni venčki so lahko izdelani tudi iz umetnih vejic ali že takega kupimo

Adventni venček iz umetnih vejic je mnogo bolj obstojen, saj se ne osipa in ga lažje premikamo na mizi, ker ne odpadajo iglice. Danes so osnova za adventne venčke tudi drugi materiali. Adventni venčki so lahko izdelani iz storžev, ki jih lepimo na obod, ali so to povezane vejice. Lahko na penast obod lepimo gozdne listke. Za moderno stanovanje v belem, je adventni venček lahko izdelan iz belega perja, lahko je izdelan iz samih belih kroglic, perlic, čipk

Pomembno je, da ima neko osnovo, da potem nanjo lahko zapičimo sveče. Ta osnova je slama, aranžerska pena ali stiropor.

adventni aranzma
vencek bozic

Za adventni venček moramo posebej pripraviti sveče

Sveče morajo trdno stati na vejicah, saj je to pomembno za varnost pred požarom. Adventni venček je vzrok za mnoge požare v tem času, zato moramo to izdelati zelo skrbno, da nimamo potem nesreče in posledično velike škode.

Za sveče lahko najprej nataknemo štiri kovinske nastavke, ki imajo navzgor jeklen žebelj in na katerega bomo potem nataknili sveče. Lahko sveče nataknemo direktno na osnovo. Tako si najprej pripravimo žičke, ki jih nad ognjem segrejemo in zapičimo na spodnji strani sveče. Če so adventni venčki izdelani iz slame, moramo na vsako svečo zapičiti tri žice, če pa delamo na aranžersko peno pa upognemo žico v obliki črke U in že dva taka zatiča trdno držita svečo.

Na pravi adventni venčekje najlepše, da sveče razporejamo simetrično. Tako bomo pozneje najlepše okrasili aranžma. Za krasitev lahko uporabimo steklene kroglice, ki imajo žičko, lahko dodamo tudi umetne ali naravne gozdne plodove. Na koncu še okrasimo z lepimi pentljami. Lepo je, če čez venček povežemo še liame – dolge vitice, dodajamo gozdne gobe, razne božične simbole, zvezdice, bleščice in podobno, vendar ne vsega kar imamo. Odločimo se za določeno barvo in za neko idejo, ki jo bomo letos sledili.

Naša stvaritev naj bo elegantna, naj bo lepa, umirjena in uravnotežena, da bomo vsak dan želeli priti domov in občudovati ta adventni venček.

Adventni venček ali aranžma pa lahko izdelamo tudi bolj moderno in praktično

Zato uporabimo kot podlogo krožnik. Nanj prilepimo najprej aranžersko peno, nanjo pa zapičimo sveče, ki smo jih predhodno nataknili na žice. Kako bomo razporedili sveče, je odvisno od naše domošljije in našega znanja kompozicije.

Ko kupujemo adventni venček 2021, izbiramo lepe kompozicije, ne neumno postavljenih modernizmov, danes vidimo na policah že marsikaj, ki nima ne repa ne glave, ampak je na njem kar nekaj v tekmovanju za čim nižjo ceno. Ne podlegajmo tistim akcijam, da bomo potem gledali 4 tedne neko »skrapucalo«.

Potem na krožniku dodajamo vejice okrog pritrjenih sveč, nanje pa polagamo, pičemo ali lepimo dekoracijo. Pazimo, da lepo mešamo steklene kroglice treh velikosti in vsaj dveh struktur v lepe trikotnike. Kompozicija je za lep izgled zelo pomembna.

Tak adventni aranžma lahko še podaljšamo po sredini podolgovate mize. Lahko potegnemo navzven trakove, verižice, liane in drugo okrasje.

adventni aranzma 5

Podolgovati adventni aranžma

Lahko pa so adventni venčki izdelani kot podolgovati aranžma na podolgovatih krožnikih ali kakšnih drugih podlagah. Potem si sveče sledijo v ravni vrsti. Mešajo se samo po višini ali pa so vse 4 sveče enako visoke. Tak aranžma lahko razvlečemo tudi na dolžino, če imamo dolgo jedilno mizo.

Za adventni venček je zelo pomemben izbor sveč. Sveče so lahko čisto ravne, ki zahtevajo potem še domiselno krasitev, da ni vse pretežko. Lahko so sveče v obliki storžkov, špic, ali drugih božičnih simbolov. To nam bo dalo poseben čar in vtis tiste sezone.

Podolgovat adventni vencek

Potrebujete pomoč pri dekoraciji prostora za Božič ali Novo leto? Oglasite se pri nas na Hladilniški poti 42 v Ljubljani in se prepustite našim strokovnjakom, ki bodo za vas izbrali najboljše rešitve.

Kako do nas pokličite nas
bozicni vencek 1

Kako pritrdimo adventni venček na vrata?

Če so vrata lesena, lahko zabijemo ali zavijemo lepo konico z glavico ali okrasno kljukico, ki nam bo še dekor na vratih. Saj je božič vsako leto, pa še vmes lahko obesimo dekor v času velike noči, valentinovega, ivanovega časa – junija jesenske aranžma. Tako bomo imeli okrašena vrata celo leto.

Če ne želimo posegati v pročelje vrat, zabijemo mali žebljiček z veliko glavico na vrh vrat. Vrata imajo vedno toliko prepira – prostora, da at žebljiček še stoji. Nanj bomo lahko pritrdili tanko vrvico, trakec ali žičko za obešanje venčka.

Če tudi to ni mogoče in so vrata steklena, obstajajo močni vakuumi, ki jih pritrdimo na notranjo stran vrat , trak pa speljemo preko zgornjega roba vrat navzven. Tako bo obremenitev teže venčka še manjša. Vakuum pa se na notranji strani ne bo rosil ali zmrznil in odpadel. Lahko pa nad panti zavežemo prožen trak čez vrata in na pentljo spodaj okrasimo.

Prižigajmo sveče, saj temu je namenjen adventni venček, da bomo drugo leto spet občudovali drugega.

Adventni čas obeležimo tudi z adventnim venčkom na vratih. Ta viseči aranžma lahko prav tako izdelamo iz svežih ali umetnih vejic in ga lepo okrasimo. Trdno privežemo trak za obešanje in izdelamo pentljo, ki bo polnila tisto mesto, kjer je pritrjen trak na venček.

Z venčka lahko spustimo trakove tudi navzdol in mednje vmešamo krogle, obešamo verižice ali božične simbole – zvezdice, jelenčke, božičke…

Adventna krogla

Poznamo še dekoracijo adventna krogla. Take adventne krogle izdelane iz smrečja, plodov, kroglic obešamo nad mizo – običajno z luči, lahko jih obesimo na okna ali pa zunaj na vrata.

Kako izdelamo adventno kroglo?

Vzamemo okroglo aranžersko peno. Najprej skozi njo napeljemo trak, ki bo adventni aranžma držal. Spodaj zataknemo vejico, da ne bo potegnilo traka skozi peno, potem pa natikamo vejice po celi krogli. Kroglo lahko krepimo iz umetnih vejic in jo samo okrasimo.


Adventni venček ali adventni aranžma pa je lahko marsikaj, samo da nam je v tistem času lepo, saj so večeri dolgi in turobni, od dneva pa tudi ni kaj dosti, zato v adventne venčke lahko vstavljamo tudi male LED baterijske lučke, ki nam bodo gorele preko tedna, v nedeljo pa še prižgemo svečo.

V Promaku imamo mnoge take rešitve in v predbožičnem času imamo mnogo izbiro aranžmajev, adventni venčki 2021, novoletni okraski, novoletne jelke in novoletne lučke.

novoletna jelka 5